Verzorging van kuiken/kippen

Zijdehoenders en hun verzorging (voor de beginnende liefhebber)
Het zijdehoen is een tam dier en bestaat uit de variant groot = halfkriel en krielvorm.
Voorts de variant met baardje en zonder. Ik fok groot gebaard. Het grote zijdehoen is erg rustig. Van oorsprong komt het dier uit China.
De meest voorkomende kleurslag is wit. De bijzondere kleurslagen welke weinig meer voorkomen zijn o.a. zwart, buff, patrijs, zilverpatrijs, koekoek= (gestreept zwart-wit), blauw en parelgrijs. Maar gelukkig zien we deze kleuren weer wat vaker op de show.
Wilt U ook eens een show bezoeken in het najaar bel mij dan op.
 
Het zijdehoen is een gewone kip met dezelfde verzorging echter ze gaan niet als een gewone kip op stok maar gaan gewoon gezellig OP DE GROND tegen elkaar aanzitten. De veerstructuur is anders.
Bij een gewone kip valt de regen langs de veren naar beneden maar het zijdehoentje zal nat worden door de veerstructuur.
Evenals de gewone kip kan het dier door de nattigheid ziek worden. Als er voor een goed binnenhokje gezorgd word dan kan het dier bij vochtigheid en sneeuw gewoon naar binnen en is bovenstaand probleem opgelost. Ze leggen eieren ook in de winter blijven ze eieren leen. Wel zijn ze snel broeds
en willen op de eitjes blijven zitten.
 
Verzorging:
Net als andere kippen kan het zijdehoen last krijgen van kippenluis. Dit is gemakkelijk te behandelen met b.v. een spuitflesje tegen veerluis o.a. BOGENA.
Ook kunnen ze kalkpootjes krijgen dit is een kalkrnijt welke tussen de schubjes van de poten gaat zitten en voor kalkafzetting zorgt. (de schubjes gaan openstaan) Het is gemakkelijk te behandelen door de pootjes in te smeren met een kwastje afgewerkte olie of hertshoornolie deze laatste is alleen bij refomîhuizen te bestellen. Ook schijnt petroleum te helpen. Elke 2 dagen herhalen ca 2 weken volhouden en de mijten gaan dood dan vallen de vieze schubben zo van de pootjes..
 
Als de kip in elkaar zit kunnen er meerdere oorzaken zijn.Heerlijk warm onder de lamp
1. Legnood de kip kan haar ei niet kwijt en zit van de ene dag op de andere in elkaar en kan zelfs omvallen (gisteren was er niets aan de hand)masseer het onderlijfje zachtjes en soms komt het ei er toch uit. Zoniet gaat ze meestal dood.
2. coccidiose: ook dit kan de dood tot gevolg hebben bij kippen en andere vogels hierbij zijn de svmptomen dat de kip ziekelijk in elkaar gaat zitten maar in de ontlasting zit bloed (krant in hokleggen dan kun je het binnen een half uur zien) behandeling: direct bij dierenarts een sulpha oplossing halen of ESB 30%. Dit kost weinig maar alle dieren kunnen besmet worden.
Ook heeft de dierenvvinkel een middel van BOGENA het heet FINICOC. Ook dit door het drinkvvater van alle dieren geven.
Elke dag verversen volgens de aanwijzingen.
 
Voeder: VERZORGING VAN JONGE KUIKENS Onder de lamp
Zijdehoenders onder lamp
1 dag oud tot 3 weken
 
Drinkwater: water koken en af laten koelen in fles doen en dit geven (water in de fles niet langer dan 2 dagen bewaren en niet in de koelkast plaatsen) Water vanwege de lamp 2x per dag verversen
 
Voer: kuiken opfokvoer nr. 1 tot 6 weken geven
Vanaf 3 weken krijgen de kuikens dagelijks een heel klein beetje zacht kattenvoer (kuipje). Zo krijgt u uw kuikens supertam. Ook de volwassen dieren zien dit als een ware lekkernij.
Na 6de  week opfok 2 tot ong 3 maanden daarna fijn kippenvoer (gebroken)
Kuikens tot 8 weken onder de lamp houden dag en nacht als kuikens hard piepen echt paniekerig dan hebben ze het meestal te koud. Daarna langzaam afharden b.v. om de 2 uur lamp aan,-uit of alleen op de dag uit zetten en ’s-nachts aan laten
 
Vitaminen: Ik geef alle dieren 3 x per week multivitaminen (meestal voor duiven en kippen)
 
Let op uitwerpselen !!!!
Het zijdehoen kuiken is erg vatbaar voor coccidiose dan zit er iets bloed in de ontlasting.
Bij dierenarts of dierenwinkel fincoc (bogenba) of een ander middel toedienen.
Wat voor duiven goed is is ook goed voor de kippen.. Maar bij alle gevallen van iets bloed in de ontlasting gelijk met een kuurtje beginnen “3 dagen Finicoc of ESB 30% van de dierenarts van Bogena . 3 dagen 1 dag niet en dan weer 3 dagen geven .Leg voor de zekerheid een wit tissue in de kuikenruimte dan kun je het heel goed zien.
 
Kuikens zijn bij mij gewend aan grof zaagsel als bodembedekking .
Het waterbakje van de kuikens dient erg klein te zijn zodat ze er niet in kunnen verdrinken.
Leg er voor de zekerheid enkele stenen kiezels bij als het kuiken uitglijd kan het toch zichzelf redden.
 
1 op de 20 dieren kan wel last krijgen van een draainek. Wat te doen... als het kopje iets schuin staat gelijk 2x per dag 1»/4 paracetamol geven en dat 3 dagen lang.
Maar het kan ook acuut optreden dan gaat de kop geheel scheef staan en gaat richting de grond. In dit geval is er niets aan te doen en laat het diertje humaan afmaken.
Heeft u het dier bij mij gekocht bel gelijk u krijgt van mij een nieuw klein kuiken. ”Zijdehoen elftal
 
Garantie: bij opfok in een bak heeft u garantie op het doodgaan van kuikens binnen 1 maand na aanschaf.
Wilt u dit wel direct aan mij doorgeven op 0111-643726 . U krijgt van mij te allen tijde een nieuw klein kuiken. Wilt u dit niet direct dan krijgt u binnen 1 jaar alsnog uw nieuwe kuiken (s) Bij het plaatsen onder de kip kan ik helaas geen garantie geven daar het gedrag van een kip als pleegmoeder niet te voorspellen is in 95% gaat het echter goed.